Rengjøringstips

Av og til spiser jeg en brødskive med Sjokade og peanutsmør. En konsekvens av det er at jeg av og til får et tomt glass med peanutsmørrester.

From time to time I eat bread with chocolate spread and peanut butter. Consequently I get empty peanut butter glasses which need to be cleaned before recirculation. I prefer to do that without greasing my washing brush.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Glasset skal selvfølgelig resirkuleres, og da må det rengjøres først. Men jeg har ikke lyst til å møkke til oppvaskkosten for resirkulering av et simpelt glass.
Jeg tar en liten dusj / et par dråper Zalo i det, deretter ca en halv spiseskje vann. Det må være nok vann til at alle veggene blir våte når jeg rister glasset, men ikke stort mer enn det. Ettersom det er mye fett er det viktig at såpekonsentrasjonen er ganske høy.

I start with a little washing soap and add about a spoonfil water, enough to make the interior wet when shaking it. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etter at det har stått en stund, her over natten, og blitt ristet noen flere ganger, ser det slik ut.

After staying for some time, like overnight, it looks like this.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg tar så mere vann oppi, kan gjerne være varmt, så det rekker et par cm opp på glasset, og rister glasset en del.

I add some more water, might be hot, and shake more.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etterpå er det bare å tømme det og skylle med rent vann, og glasset er klart til resirkulering. Legg forøvrig merke til at limet som holdt plastplomberingen på plass da glasset var nytt også har begynt å løsne.

Afterwards it’s just to empty it and rinse with fresh water.

Hvordan det virker – How it works

Siden peanutsmør inneholder mye fett og ikke smelter som f.eks. sjokolade, er det viktig med sterk såpekonsentrasjon i starten. Det er en fordel om vannet treffer såpen når en tar det oppi glasset første gang. Såpen trenger tid for å bryte ned fettet, så det må derfor stå med den sterke konsentrasjonen over natten. Hvis en har i bare vann først må såpen fortrenge vannet for å virke. Det resulterer i at oppvaskkosten må frem, selv om en har i mer såpe etterpå.

Since peanut butter contains a lot of fat which doesn’t melt, it’s important with a high concentration of soap in the beginning. It’s an advantage if the water hits the soap when adding the first spoon of water. The soap needs time to tear down the fat, hence it’s necessary with high concentration for a long time. If you add only water in the beginning , the soap will have to displace the water before it can work. As a result you’ll have to use your washing brush, even if you’ve added more soap afterwards.

Vann først spolerte prosessen - Water first spoiled the process
Vann først spolerte prosessen – Water first spoiled the process

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *